Strategier för att hålla företagskulturen vid liv under distansarbete

Att upprätthålla och utveckla sin företagskultur blir allt viktigare ju fler utmaningar organisationer ställs inför. Allra minst när hybridkontoret blir det nya normala.

När distansarbetet främst kännetecknas av avsaknad av sociala interaktioner och minskad kommunikation blir det svårare att stärka kulturen. Det sociala samspelet mellan kollegor blir mer ansträngt, eller så pratar man endast med de personer som står en närmast. Vad det än handlar om finns det risk för att organisationens utveckling hämmas. För att upprätthålla företagskulturen under distansarbete krävs mer engagemang från arbetsgivaren

Hur ska man som arbetsgivare tänka för att säkra medarbetarens trygghet och välmående i företaget?

Nedan kan du ta del av tips på hur vi internt arbetar med för att hålla företagskulturen levande

Skapa möjligheter till socialt samspel

Kollegor är något av de viktigaste för att medarbetare ska trivas på sitt arbete. Alla medarbetare vill känna sig välkomna på arbetsplatsen. Chefen kan främja detta genom att skapa utrymmen där hela arbetsgruppen samlas, vilket i sin tur ökar medarbetarnas trygghet i gruppen. Skapa en känsla av delaktighet med hjälp av till exempel teambuilding aktiviteter, arrangera tävlingar eller ta välbehövliga mikropauser tillsammans. 


Värde hos medarbetaren

Alla medarbetare behöver få känna sig behövda och att de bidrar till något meningsfullt i organisationen. Var därför tydlig med var organisationen befinner sig just nu och hur vision och mål kan nås, bidrar till att skapa en känsla av samhörighet. Medarbetare efterfrågar ofta också en förståelse för sin egen roll i relation till organisationen, med andra ord är det viktigt för medarbetaren att se sin del i helheten


Återkoppling

Distansarbete ställer högre krav på ledare att hålla kontakt med sina medarbetare.  Med GOOZO kan ni med jämna mellanrum ta pulsen på era medarbetare för att höra vad de tycker och tänker. Vi skickar ut korta och intensiva pulsmätningar inom det område ni önskar. På så sätt kan ni enkelt få feedback och agera på det som är dåligt.

Använd chattfunktioner

Utnyttja olika kommunikations/chattfunktioner för att hålla kulturen levande i ert team. Teamet på GOOZO använder slack för att kommunicera och uppmärksamma olika händelser. Till exempel så är våra medarbetare bra på att uppmärksamma andra kollegor som har gjort bra ifrån sig, vi delar med oss av bilder från när vi kör olika teambuildingsövningar och tävlingar tillsammans, samt delar med oss om företagets kunder har kommit med någon häftig idé. 


Regelbundna möten

Obligatoriska veckomöten är perfekta för att hålla gruppen uppdaterad om vad som händer i företaget. GOOZOs anställda har regelbundna möten varje måndag för att starta den nya veckan. På möten redovisas veckans mål, höjdpunkter och prioriteringar för veckan som kommer. På så sätt blir alla anställda informerade och motiverade inför veckans händelser.

Föregående
Föregående

Öka medarbetarnas välmående i oroliga tider

Nästa
Nästa

Skapa ett starkt arbetsgivarvarumärke för att locka talangfulla medarbetare!